102,812 Contemporary Courtyard Design Photos

Lafayette Woodlands
Lafayette Woodlands
ODS ArchitectureODS Architecture
In a wooded area of Lafayette, a mid-century home was re-imagined for a graphic designer and kindergarten teacher couple and their three children. A major new design feature is a high ceiling great room that wraps from the front to the back yard, turning a corner at the kitchen and ending at the family room fireplace. This room was designed with a high flat roof to work in conjunction with existing roof forms to create a unified whole, and raise interior ceiling heights from eight to over ten feet. All new lighting and large floor to ceiling Fleetwood aluminum windows expand views of the trees beyond. The existing home was enlarged by 700 square feet with a small exterior addition enlarging the kitchen over an existing deck, and a larger amount by excavating out crawlspace at the garage level to create a new home office with full bath, and separate laundry utility room. The remodeled residence became 3,847 square feet in total area including the garage. Exterior curb appeal was improved with all new Fleetwood windows, stained wood siding and stucco. New steel railing and concrete steps lead up to the front entry. Front and rear yard new landscape design by Huettl Landscape Architecture dramatically alters the site. New planting was added at the front yard with landscape lighting and modern concrete pavers and the rear yard has multiple decks for family gatherings with the focal point a concrete conversation circle with central fire feature. Everything revolves around the corner kitchen, large windows to the backyard, quartz countertops and cabinetry in painted and walnut finishes. The homeowners enjoyed the process of selecting Heath Tile for the kitchen backsplash and white oval tiles at the family room fireplace. Black brick tiles by Fireclay were used on the living room hearth. The kitchen flows into the family room all with views to the beautifully landscaped yards. The primary suite has a built-in window seat with large windows overlooking the garden, walnut cabinetry in a skylit walk-in closet, and a large dramatic skylight bouncing light into the shower. The kid’s bath also has a skylight slot with light angling downward over double sinks. More colorful tile shows up in these spaces, as does a geometric patterned tile in the downstairs office bath shower. The large yard is taken full advantage of with concrete paved walkways, stairs and firepit circle. New retaining walls in the rear yard helped to add more level usable outdoor space, with wood slats to visually blend them into the overall design. The end result is a beautiful transformation of a mid-century home, that both captures the client’s personalities and elevates the house into the modern age.
Find the right local pro for your project
Find top design and renovation professionals on Houzz
Hill Country Residence
Hill Country Residence
UserUser
Nestled into sloping topography, the design of this home allows privacy from the street while providing unique vistas throughout the house and to the surrounding hill country and downtown skyline. Layering rooms with each other as well as circulation galleries, insures seclusion while allowing stunning downtown views. The owners' goals of creating a home with a contemporary flow and finish while providing a warm setting for daily life was accomplished through mixing warm natural finishes such as stained wood with gray tones in concrete and local limestone. The home's program also hinged around using both passive and active green features. Sustainable elements include geothermal heating/cooling, rainwater harvesting, spray foam insulation, high efficiency glazing, recessing lower spaces into the hillside on the west side, and roof/overhang design to provide passive solar coverage of walls and windows. The resulting design is a sustainably balanced, visually pleasing home which reflects the lifestyle and needs of the clients. Photography by Andrew Pogue
Santa Cruz Sustainable
Santa Cruz Sustainable
K & D Landscaping, Inc.K & D Landscaping, Inc.
Residential home in Santa Cruz, CA This stunning front and backyard project was so much fun! The plethora of K&D's scope of work included: smooth finished concrete walls, multiple styles of horizontal redwood fencing, smooth finished concrete stepping stones, bands, steps & pathways, paver patio & driveway, artificial turf, TimberTech stairs & decks, TimberTech custom bench with storage, shower wall with bike washing station, custom concrete fountain, poured-in-place fire pit, pour-in-place half circle bench with sloped back rest, metal pergola, low voltage lighting, planting and irrigation! (*Adorable cat not included)
Clean Contemporary Backyard
Clean Contemporary Backyard
JRP Design & RemodelJRP Design & Remodel
Our client came to us with a desire to take an overgrown, neglected space and transform it into a clean contemporary backyard for the family to enjoy. Having had less than stellar experiences with other contractors, they wanted to find a trustworthy company; One that would complement their style and provide excellent communication. They saw a JRP banner at their son's baseball game at Westlake High School and decided to call. After meeting with the team, they knew JRP was the firm they needed to give their backyard a complete overhaul. With a focus on sleek, clean lines, this contemporary backyard is captivating. The outdoor family room is a perfect blend of beauty, form, and function. JRP reworked the courtyard and dining area to create a space for the family to enjoy together. An outdoor pergola houses a media center and lounge. Restoration Hardware low profile furniture provides comfortable seating while maintaining a polished look. The adjacent barbecue is perfect for crafting up family dinners to enjoy amidst a Southern California sunset. Before renovating, the landscaping was an unkempt mess that felt overwhelming. Synthetic grass and concrete decking was installed to give the backyard a fresh feel while offering easy maintenance. Gorgeous hardscaping takes the outdoor area to a whole new level. The resurfaced free-form pool joins to a lounge area that's perfect for soaking up the sun while watching the kids swim. Hedges and outdoor shrubs now maintain a clean, uniformed look. A tucked-away area taken over by plants provided an opportunity to create an intimate outdoor dining space. JRP added wooden containers to accommodate touches of greenery that weren't overwhelming. Bold patterned statement flooring contrasts beautifully against a neutral palette. Additionally, our team incorporated a fireplace for a feel of coziness. Once an overlooked space, the clients and their children are now eager to spend time outdoors together. This clean contemporary backyard renovation transformed what the client called "an overgrown jungle" into a space that allows for functional outdoor living and serene luxury. Photographer: Andrew - OpenHouse VC
Hilltop
Hilltop
Roberta WilsonRoberta Wilson
Outdoor Kitchen and Entertaining Patio Mark Pinkerton - Vi360 Photography
Outdoor Living in Atlanta
Outdoor Living in Atlanta
Boyce Design + BuildBoyce Design + Build
This inviting space features a decorative concrete patio with a custom concrete fire pit and Ipe floating bench. The lush landscaping and cedar privacy fence provides a tranquil setting for city living.
Bluestone Irving Park
Bluestone Irving Park
KD LandscapeKD Landscape
The quaking aspen provide upper level screening, but still allow light through to the patio. Photography by Larry Huene Photography.
Westside El Paso Contemporary Outdoor Living
Westside El Paso Contemporary Outdoor Living
GO Designs Inc.GO Designs Inc.
Cool & Contemporary is the vibe our clients were seeking out. Phase 1 complete for this El Paso Westside project. Consistent with the homes architecture and lifestyle creates a space to handle all occasions. Early morning coffee on the patio or around the firepit, smores, drinks, relaxing, reading & maybe a little dancing. Cedar planks set on raw steel post create a cozy atmosphere. Sitting or laying down on cushions and pillows atop the smooth buff leuders limestone bench with your feet popped up on the custom gas firepit. Raw steel veneer, limestone cap and stainless steel fire fixtures complete the sleek contemporary feels. Concrete steps & path lights beam up and accentuates the focal setting. To prep for phase 2, ground cover pathways and areas are ready for the new outdoor movie projector, more privacy, picnic area, permanent seating, landscape and lighting to come.

102,812 Contemporary Courtyard Design Photos

2
Singapore
Tailor my experience with cookies

Houzz uses cookies and similar technologies to personalise my experience, serve me relevant content, and improve Houzz products and services. By clicking ‘Accept’ I agree to this, as further described in the Houzz Cookie Policy. I can reject non-essential cookies by clicking ‘Manage Preferences’.