Garnet Residence

This small tract home backyard was transformed into a lively breathable garden. A new outdoor living room was created, with silver-grey brazilian slate flooring, and a smooth integral pewter colored concrete wall defining and retaining earth around it. A water feature is the backdrop to this outdoor room extending the flooring material (slate) into the vertical plane covering a wall that houses three playful stainless steel spouts that spill water into a large basin. Koi Fish, Gold fish and water plants bring a new mini ecosystem of life, and provide a focal point and meditational environment. The integral colored concrete wall begins at the main water feature and weaves to the south west corner of the yard where water once again emerges out of a 4” stainless steel channel; reinforcing the notion that this garden backs up against a natural spring. The stainless steel channel also provides children with an opportunity to safely play with water by floating toy boats down the channel. At the north eastern end of the integral colored concrete wall, a warm western red cedar bench extends perpendicular out from the water feature on the outside of the slate patio maximizing seating space in the limited size garden. Natural rusting Cor-ten steel fencing adds a layer of interest throughout the garden softening the 6’ high surrounding fencing and helping to carry the users eye from the ground plane up past the fence lines into the horizon; the cor-ten steel also acts as a ribbon, tie-ing the multiple spaces together in this garden. The plant palette uses grasses and rushes to further establish in the subconscious that a natural water source does exist. Planting was performed outside of the wire fence to connect the new landscape to the existing open space; this was successfully done by using perennials and grasses whose foliage matches that of the native hillside, blurring the boundary line of the garden and aesthetically extending the backyard up into the adjacent open space.

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

belandscapedesign
BE Landscape Design added this to Ashland Front Yard3 Jul 2019

Maybe more this feel but wood in top of wall.

ldavidowski
ldavidowski added this to Hillside Redesign22 Jun 2019

Pressurized wood retaining wall faced with nice wood

atamblin
atamblin added this to VanLieshout17 Jun 2019

walls, fountain, contrasting textures

People who liked this photo also liked
Garnet Residence
Modern Patio
Garnet Residence
Garnet Residence
Garnet Residence
Garnet Residence
LANDSCAPES
Maher
Gardens with Similar Colours
Private Paradise Portland Landscaping
concrete steps
The Berry Bowl
Traditional Landscape
Roberto Lane
Recent Work
Aptos Residence
An East Bay Garden
Singapore
Tailor my experience using cookies

By continuing to browse this site or use this app, I agree the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve its products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more.