House By The Pond

House By The Pond

The overall design of the house was a direct response to an array of environmental regulations, site constraints, solar orientation and specific programmatic requirements.

The strategy was to locate a two story volume that contained all of the bedrooms and baths, running north/south, along the western side of the site. An open, lofty, single story pavilion, separated by an interstitial space comprised of two large glass pivot doors, was located parallel to the street. This lower scale street front pavilion was conceived as a breezeway. It connects the light and activity of the yard and pool area to the south with the view and wildlife of the pond to the north.

The exterior materials consist of anodized aluminum doors, windows and trim, cedar and cement board siding. They were selected for their low maintenance, modest cost, long-term durability, and sustainable nature. These materials were carefully detailed and installed to support these parameters. Overhangs and sunshades limit the need for summer air conditioning while allowing solar heat gain in the winter.

Specific zoning, an efficient geothermal heating and cooling system, highly energy efficient glazing and an advanced building insulation system resulted in a structure that exceeded the requirements of the energy star rating system.
Photo Credit: Matthew Carbone and Frank Oudeman

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

deborahshackelford
Deborah Shackelford added this to Blaketree Outdoor Living19 May 2020

House by the Pond. wings out around a pool. wide walk ways.

webuser_971365978
Roger Steed added this to Architect Ideas1 March 2020

Large windows looking out to a center courtyard.

connor_ellison
Connor Ellison added this to Inspiration (4000 sq.ft)25 September 2018

Nice roof lines, looks like good light. Possible courtyard/patio idea

Exteriors with Similar Colours
Interbay Residence
Forest View
Rustic Exterior
Rose House
Jean St
House Renovation and Addition
kevin akey
Contemporary Exterior
Singapore
Tailor my experience using cookies

By continuing to browse this site or use this app, I agree the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve its products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more.