SURROUNDS Landscape Architecture + Construction
10 Reviews

MacArthur

A 2016 LCA Grand Award winning project in McLean, Virginia.

The landscape design for this family’s 5,200 square foot home includes hardscape and planting improvements to the entire property, as well as a canopy structure at the home’s main entrance. The owners desire for an improved outdoor dining area was met with an unrivaled custom outdoor living space outfitted with a fire pit, water feature with sculpture, and an outdoor dining area with a bar and grill. Natural stonework, abundant planting, and arcing lines found throughout the design complement the home and create a rich outdoor environment and experience.

SPECIAL OR UNIQUE PROBLEMS
Significant elevational changes across the site created both a challenge and opportunity. The design solution utilizes natural stone retaining walls and elevated planting beds to help take up grade and shape more expansive usable spaces.

In addition to the grades, the location of both the garage and existing drive at the south side of the property lent to a challenge in providing vehicular access and ample visitor parking. The new finished driveway achieves the access and parking demand by shifting the entrance drive to the north and a new concrete paver entry court provides additional parking.

Increase in the hardscaped area to meet the vehicular and parking needs, resulted in a large amount of impervious area and displaced runoff. A sustainable approach to the drainage design captures all of the roof and hardscape runoff and outfalls into an attractive infiltration basin at a low point in the site.
Project Year: 2014
Country: United States
Others who worked on this project: Morgan Howarth Photography
MacArthur
5 Saves | 0 Questions
Curves are carried through the design from the overhang and stone staircase to the Tennessee sandstone landing and concrete banding in the entrance court. New trim and recessed paneling creates a more refined entrance while softening the feel of the generous brick facade, Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion
MacArthur
1 Save | 0 Questions
The home’s new entrance court features two additional spaces for vehicle parking and lush planting that adds depth to the space and visual interest for every season, Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion
MacArthur
0 Saves | 0 Questions
A subtle secondary entrance is equally welcoming without stealing the spotlight from the home’s main entrance, Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion
MacArthur
2 Saves | 0 Questions
Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion
MacArthur
1 Save | 0 Questions
Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion
MacArthur
4 Saves | 0 Questions
The new parking court is embraced by a low stone wall, protecting visitors from the grade change below, and increasing the usable area. The pavement expansion and new stone wall were engineered with helical piers and afforded the homeowner the ability to retain and utilize the existing hardscape. The new design was not only cost effective, but also allowed the new parking cou...More
EmbedQuestion
MacArthur
2 Saves | 0 Questions
Morgan Howarth Photography
EmbedQuestion
MacArthur
5 Saves | 0 Questions
Curves from the front of the home are carried through to the backyard design with the arcing concrete paver patio and terraced lawn steps, Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion
MacArthur
1 Save | 0 Questions
The sculpted curves in the stone walls and counter tops create a one-of-a-kind custom bar and grill, Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion
MacArthur
4 Saves | 0 Questions
Corten steel fountain, Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion
MacArthur
7 Saves | 0 Questions
New stone fire pit, wall, and seating create a space for gathering and extends the seasonal use of the outdoor space. When not in use for gatherings, the glow of the fire pit adds visual interest to the backdrop of any nighttime function, Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion
MacArthur
2 Saves | 0 Questions
A new backyard design for the home creates a desirable space for outdoor living. Entertaining and family functions spill from the home into the new hardscaped area for grilling, dining, and gathering surrounded by lush planting and a sculpture water feature, Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion
MacArthur
6 Saves | 0 Questions
The new driveway enters the property on the right where the visitor is welcomed by curving walls and lush planting. The curve of the landscape walls compliments the new and inviting arched porch overhang and stoop, Morgan Howarth Photography, Surrounds Inc.
EmbedQuestion