121,137 Basement Design Photos

Temptation Gray Bar
Temptation Gray Bar
Thyme & Place Design LLCThyme & Place Design LLC
When my client had to move from her company office to work at home, she set up in the dining room. Despite her best efforts, this was not the long-term solution she was looking for. My client realized she needed a dedicated space not on the main floor of the home. On one hand, having your office space right next to the kitchen is handy. On the other hand, it made separating work and home life was not that easy. The house was a ranch. In essence, the basement would run entire length of the home. As we came down the steps, we entered a time capsule. The house was built in the 1950’s. The walls were covered with original knotty pine paneling. There was a wood burning fireplace and considering this was a basement, high ceilings. In addition, there was everything her family could not store at their own homes. As we wound though the space, I though “wow this has potential”, Eventually, after walking through the laundry room we came to a small nicely lit room. This would be the office. My client looked at me and asked what I thought. Undoubtedly, I said, this can be a great workspace, but do you really want to walk through this basement and laundry to get here? Without reservation, my client said where do we start? Once the design was in place, we started the renovation. The knotty pine paneling had to go. Specifically, to add some insulation and control the dampness and humidity. The laundry room wall was relocated to create a hallway to the office. At the far end of the room, we designated a workout zone. Weights, mats, exercise bike and television are at the ready for morning or afternoon workouts. The space can be concealed by a folding screen for party time. Doors to an old closet under the stairs were relocated to the workout area for hidden storage. Now we had nice wall for a beautiful console and mirror for storage and serving during parties. In order to add architectural details, we covered the old ugly support columns with simple recessed millwork panels. This detail created a visual division between the bar area and the seating area in front of the fireplace. The old red brick on the fireplace surround was replaced with stack stone. A mantle was made from reclaimed wood. Additional reclaimed wood floating shelves left and right of the fireplace provides decorative display while maintaining a rustic element balancing the copper end table and leather swivel rocker. We found an amazing rug which tied all of the colors together further defining the gathering space. Russet and burnt orange became the accent color unifying each space. With a bit of whimsy, a rather unusual light fixture which looks like roots from a tree growing through the ceiling is a conversation piece. The office space is quite and removed from the main part of the basement. There is a desk large enough for multiple screens, a small bookcase holding office supplies and a comfortable chair for conference calls. Because working from home requires many online meetings, we added a shiplap wall painted in Hale Navy to contrast with the orange fabric on the chair. We finished the décor with a painting from my client’s father. This is the background online visitors will see. The last and best part of the renovation is the beautiful bar. My client is an avid collector of wine. She already had the EuroCave refrigerator, so I incorporated it into the design. The cabinets are painted Temptation Grey from Benjamin Moore. The counter tops are my favorite hard working quartzite Brown Fantasy. The backsplash is a combination of rustic wood and old tin ceiling like porcelain tiles. Together with the textures of the reclaimed wood and hide poofs balanced against the smooth finish of the cabinets, we created a comfortable luxury for relaxing. There is ample storage for bottles, cans, glasses, and anything else you can think of for a great party. In addition to the wine storage, we incorporated a beverage refrigerator, an ice maker, and a sink. Floating shelves with integrated lighting illuminate the back bar. The raised height of the front bar provides the perfect wine tasting and paring spot. I especially love the pendant lights which look like wine glasses. Finally, I selected carpet for the stairs and office. It is perfect for noise reduction. Meanwhile for the overall flooring, I specifically selected a high-performance vinyl plank floor. We often use this product as it is perfect to install on a concrete floor. It is soft to walk on, easy to clean and does not reduce the overall height of the space.
Broomfield Modern Farmhouse Basement
Broomfield Modern Farmhouse Basement
Julia Zettler DesignJulia Zettler Design
Modern farmhouse basement with wood beams, shiplap, luxury vinyl plank flooring, carpet and herringbone tile.
The Perfect Getaway
The Perfect Getaway
R|House Design BuildR|House Design Build
Residential Basement Polish - Kitchen
Residential Basement Polish - Kitchen
Dancer Concrete DesignDancer Concrete Design
This client came to us looking for a space that would allow their children a place to hang out while still feeling at home. The versatility of finished concrete flooring works well to adapt to a variety of home styles, and works seamlessly with this Craftsman-style home. We worked with the client to decide that a darker reactive stain would really make the space feel warm, inviting, and comfortable. The look and feel of the floor with this stain selection would be similar to the pictures they provided of the look they were targeting when we started the selection process. The clients really embraced the existing cracks in the concrete, and thought they exhibited the character of the house – and we agree. When our team works on residential projects, it is imperative that we keep everything as clean and mess-free as possible for the client. For this reason, our first step was to apply RAM Board throughout the house where our equipment would be traveling. Tape and 24″ plastic were also applied to the walls of the basement to protect them. The original floor was rather new concrete with some cracks. Our team started by filling the cracks with a patching product. The grinding process then began, concrete reactive stain was applied in the color Wenge Wood, and then the floor was sealed with our two step concrete densification and stain-guard process. The 5 step polishing process was finished by bringing the floor to a 800-grit level. We were excited to see how the space came together after the rest of construction, which was overseen by the contractor Arbor Homes, was complete. View the gallery below to take a look!
Inlet View
Inlet View
Andrew Sherman PhotographyAndrew Sherman Photography
Andrew Sherman www.AndrewSherman.co

121,137 Basement Design Photos

1
Singapore
Tailor my experience with cookies

Houzz uses cookies and similar technologies to personalize my experience, serve me relevant content, and improve Houzz products and services. By clicking ‘Approve’ I agree to this, as further described in the Houzz Cookie Policy. I can reject non-essential cookies by clicking ‘Manage Preferences’.